دکتر پیمان سرپاس معاون اقتصادی سیاست خارجی روسیه در ایران، در واکنش به اخبار منتشر شده در خصوص نشست مشترک اخیر وزیران خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و روسیه عنوان کرد: مقامات و حامیان دولت قبل همچنان با عدم درک صحیح از روابط بینالملل و چشمانداز نظم نوین پیشرو، همانطور که در دوره مسئولیت خود فرصتهایی را از دست دادند، هماکنون نیز از هر تلاشی برای تخریب رابطه راهبردی میان ایران و متحدان نزدیکش یعنی چین و روسیه دریغ نمیکنند.
معاون اقتصادی سیاست خارجی روسیه در ایران در ادامه گفت: البته برخلاف بعضی جوسازیهای داخلی، روسیه حاکمیت ایران بر جزایر را رد نکرده است.
لازم به ذکر است؛ روسیه در کنار ایران با کشورهای عربی هم ارتباطات خوبی دارد. به همین دلیل هم در برخی حوزهها با این کشورها اشتراک نظر دارد. و در برخی حوزههای دیگر با آنها به تعارض بر میخورد.
سرپاس با اشاره به واکنش های اخیرا در خصوص روسیه یاد آور شد: اگرچه اتحاد تاکتیکی، هم اتحاد خوانده میشود، اما صرفا یک همکاری موقت برای هدف مشترک است؛ به همین دلیل هم نباید از آن اتحاد به معنای مرسوم یاد کرد، که به همدلی و اشتراک منافع در حوزههای مختلف تعبیر شود.
وی افزود: با درک این مسئله روشن میشود که چرا نباید از روسیه انتظار داشت تا همه مواضع ایران را از جمله در مورد جزایر سه گانه مورد تایید قرار دهد.
وی با اشاره به عواقب دخالت های داخلی خاطرنشان کرد:نباید با بروز چنین اختلافاتی از قطع یا کاهش سطح روابط با کشورهایی مانند روسیه و چین غافل شویم.
معاون اقتصادی سیاست خارجی روسیه در ایران گفت: نکته بسیار مهم که باید مورد توجه تیم دیپلماسی ایران قرار بگیرد، این است که شرکای سیاسی و اقتصادی خود را نسبت به خطوط قرمز خود توجیه کرده و مانع از آن شود که سران کشورهای مختلف، درنتیجه عدم آگاهی نسبت به حساسیتهای ایران دچار اشتباهاتی شوند که همکاریهای دوجانبه را دچار آسیب کند.
معاون اقتصادی سیاست خارجی روسیه در ایران با تاکید بر گسترش سطح روابط و ایجاد وابستگی متقابل بین کشورها از وقوع چنین موضعگیریهایی جلوگیری کرد.
دکتر پیمان سرپاس معاون اقتصادی سیاست خارجی روسیه در ایران در پاسخ به پرسش ها در خصوص نشست سران حوزه خلیج فارس با روسیه گفت: در دیدارهای
دیپلماتیک با مقامات روسیه حاکمیت تاریخی ایران بر جزایر سهگانه تفهیم نشده و طرف مقابل ارزیابی درستی از میزان حساسیت ایران نداشته است.
نکتهای که باید مورد توجه تیم دیپلماسی ایران قرار گیرد این است که شرکای سیاسی و اقتصادی خود را نسبت به خطوط قرمز خود توجیه کرده و مانع از آن شود که سران کشورهای مختلف، درنتیجه عدم آگاهی نسبت به حساسیتهای ایران دچار اشتباهاتی شوند که همکاریهای دوجانبه را دچار آسیب میکند.
سرپاس به همکاریهای دو کشور در زمینههای مختلف در ماه های گذشته اشاره کرد و افزود:
هر اندازه که در ماههای گذشته روابط ایران و کشورهای حوزه خلیجفارس به سمت همکاری میل کرده اما باز هم در موقعیت های کنونی، کشورهای عربی که از قضا برخی از آنها همانند قطر و عمان که رابطه بسیار نزدیکی با ایران دارند، هم حاضر به امضای بیانیهای هستند که مربوط به چنین ادعاهایی واهی است.
البته که این توهم امارات، مسئلهای بسیار قدیمی و ریشهدار است و این انتظار میرود که با توجه به تاکید طرفین در ماههای گذشته بر حفظ سیاست حسنهمجواری و همسایگی، اعراب از اظهارات متوهمانه خود دست بردارند که گویا آنان تمایلی به این امر ندارند.
وی افزود: تلاشها برای تخریب همکاریهای دو کشور مستقل، کاملا غیرقابل پذیرش است،
و همچنان تلاشها برای تخریب روابط بین ایران و روسیه ادامه خواهد داشت.
معاون اقتصادی سیاست خارجی روسیه در ایران همچنین در پاسخ به سؤال مطرح شده مبنی بر اینکه آیا ممکن است این اتحاد موقت یا دائمی باشد گفت: ممکن است تهاجمی یا تدافعی باشد. ممکن است برای حفظ نظام بین الملل یا تغییر در آن ایجاد شود. و از همه مهمتر، اتحاد ممکن است تاکتیکی یا استراتژیک باشد.
دکتر پیمان سرپاس معاون اقتصادی سیاست خارجی روسیه در ایران تصریح کرد :اگر دستگاه دیپلماسی کشورمان مطابق آنچه بارها از سوی رئیسجمهور خواسته شده، با تبیین درست ماجرا، افکار عمومی را در اینباره آگاه نسازد، طبیعتاً تبلیغات علیه روابط راهبردی که برای رفع مؤثر تحریمها صورت میگیرد، توفیق نخواهد داشت. بنابراین اگر قرار به احضار سفیری برای اعتراض به بیانیه مشترک کشورهای شورای همکاری خلیج فارس هم باشد، این سفیر امارات است که باید در اولویت قرار گیرد؛ فرایندی که اصلاح آن، هشیاری و تلاش بیشتر دستاندرکاران امر را میطلبد.
وی در پایان تاکید کرد : براساس بیانات مقام معظم رهبری، دولت سیزدهم با عزمی جهادی در حال توسعه روابط خود با جهان بین الملل است و این مهم مبرهن کننده شکوفایی هر چه بیشتر ارتباط جمهوری اسلامی ایران با دنیا است.