دکتر سید محمد علوی در نشست ستاد استانی مدیریت کرونا که در استانداری خوزستان برگزار شد، اظهار کرد: موج ششم بیماری در جهان و موج پنجم در ایران و خوزستان آغاز شده و همه جای دنیا گرفتار کرونا است به گونهای که موارد بیماری در برخی از کشورها، فوقالعاده افزایش یافته است.
وی افزود: موارد بیماری در ایران نیز در مدت کوتاهی تقریبا سه برابر شده است. هر چند هنوز موارد بیماری و مرگ در کشور پایین است اما با افزایش موارد بیماری، موارد مرگ نیز افزایش مییابد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: موارد ابتلا در خوزستان در هفته گذشته نسبت به هفته قبل از آن ۲۰۸ درصد و مواد بستری ۲۰۴ درصد افزایش یافته است اما موارد مرگ تغییری نداشته است البته موارد مرگ باید سه تا چهار هفته بعد بررسی شود.
وی بیان کرد: موارد بستری (عفونت حاد تنفسی) در ICUها ۵۸ درصد افزایش یافته به گونهای که تعداد موارد بستری از ۴۲ مورد به ۶۸ نفر رسیده است. تقریبا اکثر این افراد به کرونا یا آنفلوانزا مبتلا هستند.
علوی افزود: با این وجود روند واکسیناسیون خوزستان سیر نزولی داشته و در هفته گذشته نسبت به هفته قبل از آن ۱۵ درصد کاهش داشته است یعنی روز به روز استقبال مردم از واکسن کاهش مییابد.
وی بیان کرد: در کمتر از دو هفته موارد بیماری از ۵۳ نفر در روز به بیش از ۶۰۰ نفر رسیده، یعنی ۱۲ برابر شده است.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز افزود: باید این آمادگی را داشته باشیم که در روزهای آتی تعداد بیشتری از شهرها از وضعیت آبی خارج و به زرد، نارنجی و قرمز تبدیل شوند زیرا موارد بیماری در مناطق آبی نیز در حال افزایش است.
وی با اشاره به نحوه ابتلای بیماران مبتلا به کرونا در خوزستان، گفت: ۳۱ درصد موارد ابتلا بر اثر تماس خانوادگی، ۱۲ درصد موارد در محل کار، ۲۱ درصد موارد در دید و بازدیدهای خانوادگی، ۱۶ درصد بر اثر ترددهای مکرر درون شهری، ۷ درصد موارد به دلیل شرکت در تجمعات، ۷ درصد موارد در دفاتر پیشخوان، بانکها و جاهای دیگر، ۷ درصد به دلیل شرکت در مراسم ترحیم و ازدواج و ۵ درصد بر اثر سابقه مسافرت به خارج از شهر یا کشور رخ داده است.
علوی در خصوص راهبردهای مبارزه با کرونا، بیان کرد: افزایش سواد سلامت، تزریق سه دوز واکسن، رهگیری، مراقبت، جداسازی بیماران مثبت، تشدید نظارت بر اجرای پروتکلهای بهداشتی و اماکن تهیه و توزیع بانکها، ادارات، مراکز درمانی، پایانههای درونشهری و برونشهری، کنترل مرزهای زمینی، دریایی و هوایی و قرنطینه موارد مثبت در نقاهتگاهها و جلوگیری از ورود اتباع مثبت به کشور راههای مبارزه با کرونا هستند.
وی با بیان اینکه تاکنون بیش از ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار دوز واکسن در خوزستان تزریق شده است، گفت: پوشش نوبت اول واکسیناسیون در جمعیت هدف افراد بالای ۱۲ سال استان خوزستان ۸۴.۲ درصد، پوشش نوبت دوم ۷۰.۴ درصد و نوبت سوم در افراد بالای ۱۸ سال ۲۱.۶ درصد است.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز ادامه داد: همچنان میزان تأخیریها برای تزریق نوبتهای بعدی واکسن بالا است به گونهای که ۱۵ درصد افراد برای تزریق نوبت دوم تأخیر داشتهاند اما در برخی از شهرها تأخیر در تزریق نوبت بعدی واکسن بسیار بیشتر است. متوسط استانی تأخیر برای تزریق نوبت سوم نیز ۵۴ درصد است.
وی گفت: سرعت واکسیناسیون در خوزستان نیز مطلوب نیست و میزان تزریق نوبت اول در خوزستان نزدیک به صفر شده است.
علوی بیان کرد: شهرهایی مانند خرمشهر، شوش، باوی، رامشیر، کارون، دشتآزادگان، اندیکا و شادگان کمترین پوشش واکسیناسیون را دارند. بهبهان، اهواز و دهدز با پوشش بالای ۹۴ درصدی شهرهای مطلوب از نظر پوشش واکسیناسیون (نوبت اول) هستند.
وی با اشاره به چالشهای واکسیناسیون عنوان کرد: برخی اعتقاد دارند تزریق دو نوبت واکسن کافی است، برخی نیز منتظر واکسن آسترازنکا برای نوبت سوم هستند و برخی از فرا رسیدن نوبت سومشان اظهار بیاطلاعی کردهاند و جدی نبودن ادارات و بانکها در پروتکلهای بهداشتی از چالشها در این زمینه هستند.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با بیان اینکه بهترین واکسن، واکسنی است که در دسترس است و نباید زمان را برای تزریق واکسن از دست داد، گفت: از سرگیری واکسیناسیون خانه به خانه در مناطق با پوشش کم نوبت سوم واکسیناسیون، تماس تلفنی و دعوت افرادی که در نوبت دوم و سوم تأخیر داشتهاند و بررسی وضعیت نوبت سوم واکسن کارکنان تمامی ادارات و سازمانها و ارجاع این افراد به مراکز بهداشت برای واکسیناسیون، برخی از راهکارها برای افزایش پوشش واکسیناسیون است.
وی عنوان کرد: تمام ادارات و سازمانها باید ارائه خدمات به مراجعین را منوط به تزریق نوبت سوم واکسن کنند.
علوی با بیان اینکه همچنان میزان رعایت پروتکلهای بهداشتی پایین است و کاهش یافته است، گفت: میزان استفاده از ماسک در نقاط مرکزی شهرها ۶۵ درصد و در حاشیه شهرها ۱۵ درصد بوده که نسبت به هفته گذشته ۱.۵ درصد بهبود یافته است اما در مجموع، متوسط استانی استفاده از ماسک ۵۰ درصد است.
وی بیان کرد: در بررسیهای کلی مراکز درمانی، میزان رعایت پروتکلهای بهداشتی در مطبها ۸۸ درصد، در داروخانهها ۸۲ درصد و در مراکز تشخیصی ۸۷ درصد است و متوسط استانی رعایت پروتکلهای بهداشتی در مراکز بهداشتی درمانی ۸۷.۱ درصد است که نسبت به هفته قبل از آن ۴ درصد افزایش یافته است.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با اشاره به کنترل مرزهای زمینی در دو هفته اخیر، بیان کرد: در این مدت در مجموع ۴۳ هزار و ۸۷۲ تبعه خارجی از دو مرز چذابه و شلمچه و ۸ هزار و ۶۴۳ ایرانی از این دو مرز وارد کشور شدهاند که تست کرونای ۴۴ تبعه خارجی و ۱۵۸ ایرانی مثبت شده است.
وی افزود: در دو هفته اخیر ۱۲ مورد مثبت کرونا از مرز چذابه و ۱۴۶ مورد مثبت از مرز شلمچه وارد کشور شدند که هیچ اقدامی در مورد این افراد در اقامتگاهها انجام نشده است و تنها یکی دو مورد در مرز شلمچه در نقاهتگاه قرنطینه شدند که این دو مورد در مقایسه با ۱۵۸ مورد مثبت عددی نیست و در واقع مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا در مرزهای شلمچه و چذابه رعایت نمیشود.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان تصریح کرد: ما از آن روزهایی میترسیم که سوشهای دیگری وارد استان شود؛ اکنون صحبت از سوش جدید اُمیکرون است که به مراتب از اُمیکرون واگیردارتر و خطرناکتر است.
وی با بیان اینکه میزان کیتها برای انجام تست کرونا کم است، گفت: اگر کیتها به اندازه کافی تأمین شود میتوانیم مانند موج سوم از بسیاری از موارد بستری و مرگ پیشگیری کنیم.
علوی با اشاره به چگالی تست در خوزستان گفت: به طور میانگین از هر ۱۰۰ تست رپید، ۳۲ مورد مثبت بوده و در برخی از شهرها ۹۰ تا ۱۰۰ مورد هم مثبت شده است که این مسأله نشان میدهد ویروس در چرخش به ویژه در خانوادهها زیاد شده است. این مساله نشان میدهد انتقال ویروس در دورهمیها بالا است یعنی از هر سه نفر، یک نفر به بیماری مبتلا میشود.
منبع: ایسنا