کشور بلاروس همسایه ایران نیست اما از آنجایی که در منطقه اوراسیا واقع شده است و مشارکت نزدیکی با کشور روسیه دارد جزو کشورهایی به شمار میرود که میتواند در مدار همکاری تجاری با ایران قرار داشته باشد.
کشور بلاروس از جمله کشورهای است که طی ۳۰ سال گذشته روابط دیپلماتیک میان این کشور و ایران به سطح بالایی به ویژه در حوزه سیاسی و اقتصادی رسیده است. صادرات به کشورهای اوراسیا و همینطور بلاروس که عضو این اتحادیه است سود زیادی برای تجار ایرانی به همراه دارد.
استان خوزستان با برخورداری از ظرفیتهایی در حوزه تولیدات کشاورزی، منابع عظیم نفت و گاز، تاسیسات فولادی و ذوب آهن، کشت و صنعتهای مختلف، رودخانههای پرآب کارون، کرخه، دز، زهره، مارون و جراحی، دسترسی به آبهای آزاد و بین المللی، شبکه گسترده حمل و نقل، همجواری با بازارهای مصرف جهانی، کشاورزی، صنعت توریسم و گردشگری و منطقه آزاد تجاری صنعتی اروند بستر مناسبی را برای سرمایهگذاران اعم از داخلی و خارجی فراهم میآورد که ضرورت دارد این ویژگی های با توسعه روابط با دیگر کشورهای به خوبی شناسانده شوند و از آنهای بهرهبرداری لازم در جهت افزایش میزان صادرات کشور صورت گیرد.
مذاکرات سازنده در جهت توسعه روابط تجاری بلاروس و خوزستان
دیمیتری کالتسوف، سفیر بلاروس سهشنبه گفتوگو در اتاق بازرگانی اهواز پیرامون توسعه روابط تجاری میان بلاروس و خوزستان را سازنده و مفید خواند و گفت: کشور بلاروس با توجه به برخورداری از صنایع پیشرفته در حوزه ماشین آلات و تجهیزات کشاورزی میتواند در این زمینه محصولاتی را به ایران صادر کند و از طرف دیگر علاقمند به وارد کردن محصولات کشاورزی ایران به بلاروس هستیم.
وی دورنمای همکاری میان بلاروس و خوزستان را خوب ارزیابی کرد و گفت: پیش از اینکه به این استان سفر کنم با ظرفیتهای آن به ویژه در حوزه تولیدات کشاورزی و پتروشیمی آشنایی داشتم و معتقدم در حوزه های مختلف از کشاورزی و ماشینآلات با این استان همکاری داشته باشیم.
سفیر بلاروس با اشاره به مذاکرات صورت گرفته پیرامون ظرفیتهای کشور ایران و به دنبال آن استان خوزستان گفت: از جمله این موضوعات ماشین آلات کشاورزی بود که کشور بلاروس میتواند انواع مختلف ماشین آلات کشاورزی به ایران صادر کند و همچنین ما علاقه مند هستیم از کشور ایران محصولات کشاورزی وارد کنیم
وی تاکید کرد: محصولات کشاورزی ایران همچون میوه و سبزیجات تازه در کشور بلاروس بسیار شناخته شده هستند و در فروشگاههای زنجیرهای این کشور وجود دارند.
کالتسوف، صنایع پیشرفته استان را نیز دارای اولویت برای توسعه همکاری عنوان کرد.
وی در ادامه بازدید از بندر امام خمینی(ره) و پتروشیمی امیر کبیر را از دیگر برنامههای خود در سفر به خوزستان عنوان کرد و گفت: یکی دیگر از برنامههای ما در این استان مذاکرات پیرامون توسعه مناسبات تجاری است.
لزوم عملیاتی شدن برنامههای تجاری میان ۲ کشور
مدیر کل هماهنگی امور اقتصادی استانداری خوزستان نیز ضمن تاکید بر توسعه همکاری تجاری در حوزههای مختلف تاکید کرد: گفتوگوهای صورت گرفته پیرامون روابط تجاری باید وارد فاز عملیاتی شوند و پیش از حضور هیات تجاری بلاروس در ایران محور مذاکرات و گفتوگوها مشخص شود تا تجار و فعالان اقتصادی و حقوقی مرتبط ایرانی نیز حضور یابند.
سید سعید حسینینژاد با اشاره به ظرفیتهای استان خوزستان و بلاروس و زمینههایی که امکان همکاری در آن میان ۲ کشور وجود دارد گفت: میگو یکی از تولیدات استان خوزستان است و این محصول در اروپا متقاضی زیادی دارد؛ پیش از این کارخانجات و صنایع غذایی روسیه از این محصول استقبال کرده بودند.
وی افزود: میگوی مورد نظر صنایع غذایی روسیه میگوی هشت گرمی است در حالی که میگوی تولید خوزستان ۲۰ گرمی است از این رو نیاز است مذاکرهای با تولیدکنندگان خوزستانی صورت گیرد تا در نحوه تولید تغییراتی ایجاد کنند.
وی صنایع کشاورزی، ماشین آلات کشاورزی، صنایع چوب، فولاد، نورد، لاستیک خودرو به ویژه خودرو سنگین را از دیگر محورهای دارای اولویت میان فعالان اقتصادی ۲ کشور برشمرد.
ضرورت تعامل ۲ جانبه
عضو هیات نمایندگان و رییس کمیسیون بازار، پول و سرمایه اتاق بازرگانی اهواز با اشاره به ظرفیتهای استان خوزستان در حوزههای نفت، گاز، پتروشیمی، صنایع فولادی، تولیدات کشاورزی، معادن برای همکاری تجاری با کشور بلاروس، بر ۲ طرفه بودن روابط تجاری و تعامل دو جانبه میان ۲ کشور تاکید کرد.
علی شعبانی همچنین از تشکیل یک کارگروه ویژه به منظور بررسی نتایج مذاکرات پیرامون همکاری تجاری خوزستان با بلاروس و کمیتههای مشترک ذیل آن خبر داد و گفت: هیاتهای خارجی بلاروس در ماههای آتی سفری به خوزستان خواهند داشت و از طرف دیگر هیاتی از طرف اتاق بازرگانی اهواز به بلاروس اعزام میشود.
وی صنایع فولادی، کشاورزی و چوب را از جمله محورهای مهم برای ارتباط با بلاروس خواند و گفت: امید است در نخستین نشستی که در بهمن ماه برگزار میشود؛ اتاق بازرگانی اهواز و سفارت کشور بلاروس مقدماتی را فراهم آورند تا مذاکرات تجاری تخصصی ثمرات خوبی را برای استان به ارمغان آورد.
تراز منفی ایران در صادرات به بلاروس
مدیر کل صنعت، معدن و تجارت استان خوزستان نیز گفت: شناساندن ظرفیتهای استان خوزستان به سفرا میتواند گام مهمی در توسعه تجاری با کشورها به ویژه کشورهای دارای مراودات اقتصادی گسترده با ایران باشد.
حمیدرضا فلاح میزان صادرات خوزستان از ابتدای امسال تاکنون را حدود ۴.۲ میلیارد دلار عنوان کرد و توضیح داد: در حوزه بلاروس حدود ۷۰ میلیون دلار از سراسر کشور صادرات انجام شده است و حدود ۱۱۰ میلیون دلار نیز واردات ثبت شده که ۷۰ درصد مراودات اقتصادی استان خوزستان با این کشور عمدتا در حوزه صنایع کشاورزی است.
وی افزود: با مقایسه میزان صادرات و واردات به بلاروس شاهد تراز منفی کشور در زمینه صادرات هستیم که باید تلاش کنیم این تراز را به سمت برابر و مثبت سوق داده شود.
مدیر کل صنعت، معدن و تجارت استان خوزستان با اشاره به معرفی ظرفیتهای خوزستان در حوزههای مختلف صنایع پتروشیمی، فولادی، سلولزی و صنایع کشاورزی گفت: در بحث تامین ماشین آلات و تامین مواد اولیه از کشور بلاروس و تامین برخی کالاها به ویژه کالاهای کشاورزی و صنایع پلیمری به کشور بلاروس ظرفیت گستردهای فراهم است که در این خصوص یک کارگروه اجرایی در حال تدوین این ظرفیتها است و تا پایان سال هیاتهایی از بلاروس به استان خوزستان سفر خواهند کرد و آنگاه وارد فاز اجرایی و عملیات و اقتصادی با این کشور خواهیم شد.
لزوم ایجاد شرکتهای مدیریت صادرات در خوزستان
فلاح نبود شرکتهای مدیریت صادرات (ای ام سی) در استان را یک ضعف برشمرد و خاطرنشان کرد: در این زمینه در حال برنامه ریزی هستیم تا حداقل یک شرکت توانمند در حوزه صادرات با مدیریت اتاق بازرگانی اهواز شکل گیرد تا به حوزه صادرات استان کمک کند.
وی ادامه داد: فعالیت شرکتهای مدیریت صادرات میتواند ارتباط میان اتاقهای بازرگانی، تولیدکنندگان و صادرکنندگان را فراهم کند و جهش بزرگی نیز در این زمینه ایجاد کند.
مدیر کل صنعت، معدن و تجارت استان خوزستان هدفگذاری استان تا سال ۱۴۰۴ را ۱۰ میلیون دلار در حوزه صادرات عنوان کرد.
کشاورزی خوزستان بستری مطلوب برای جذب سرمایه گذاران بلاروس
نائب رییس دوم اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اهواز با تاکید بر اینکه خوزستان یکی از قطب های توانمند کشاورزی ایران محسوب می شود گفت: بخش کشاورزی در استان، بستر مطلوبی برای جذب سرمایه گذاران کشور بلاروس است.
صفدر پیرمرادی ادامه داد: سرمایه گذاران این کشور می توانند در حوزه های مختلف بخش کشاورزی استان بخصوص در زمینه تولید فرآورده های گوشتی نیز مشارکت و همکاری نزدیکی با فعالان اقتصادی خوزستان داشته باشند.
وی تکمیل زنجیره تولید در صنایع کشاورزی استان را ضروری دانست و بیان داشت: باتوجه به برخورداری کشور بلاروس از دانش فنی در حوزه صنایع تبدیلی، زمینه مطلوبی برای همکاری های تجاری را فراهم خواهد کرد.
نائب رییس دوم اتاق بازرگانی اهواز با تشریح میزانتولیدات کشاورزی استان بیان کرد: سالانه بیش از ۱۷ میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در خوزستان تولید می شود که از جمله این محصولات تولید سه میلیون تن گندم به عنوان یک محصول مهم در تامین امنیت غذایی از اراضی کشاورزی استان خوزستان است.
پیرمرادی همچنین به تولید سالانه ۱۵۰ هزار تن مرغ و ۳۰۰ هزار تن تخم مرغ در استان اشاره کرد و گفت: تامین نهاده های دامی در تولید محصول مرغ از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی یادآور شد: در کشور توان تولید سه میلیون تن مرغ داریم که با فعال کردن این ظرفیت توان صادراتی به کشورهای مختلف را خواهیم داشت.
پیشنهاد همکاری با کشور بلاروس برای تامین ماشین آلات مورد نیاز در بخش کشاورزی
رییس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی اهواز نیز در نشست بررسی ظرفیت های اقتصادی خوزستان با حضور سفیر کشور بلاروس بیان کرد: در استان خوزستان این آمادگی وجود دارد که به منظور تامین بخشی از ماشین آلات مورد نیاز برداشت محصولات کشاورزی، تفاهمنامه همکاری منعقد شود.
طاهر سبحانی یادآورشد: باتوجه به برخورداری خوزستان از آب و هوای چهار فصل که زمینه خوبی برای تولید محصولات کشاورزی ایجاد میکند؛ میزان تعامل و همکاری خود در این حوزه را با کشور بلاروس افزایش دهد.
وی همچنین سهم خوزستان از صادرات ایران به بلاروس را ۷۰ درصد عنوان کرد و گفت: بیشترین حجم صادرات از خوزستان را محصولات کشاورزی تشکیل میدهد.
ضرورت معرفی ظرفیت های اقتصادی خوزستان به بخش خصوصی بلاروس
عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی اهواز با تاکید بر ضرورت معرفی ظرفیت های اقتصادی استان خوزستان به بخش خصوصی بلاروس بیان داشت: کشور بلاروس در گذشته فعالیت های اقتصادی با استان خوزستان داشته که نتیجه بخش نبوده است؛ به همین دلیل باید تلاش شود که ظرفیت های اقتصادی استان به صورت شفاف و روشن برای بخش خصوصی این کشور معرفی شود.
عیسی نعامی تصریح کرد: اتاق بازرگانی اهواز از پذیرش هیات های تجاری کشور بلاروس و همچنین اعزام هیات های تخصصی به این کشور حمایت خواهد کرد.
رییس کمیسیون حقوقی و حمایت قضایی و مقرراتی اتاق بازرگانی اهواز خاطرنشان کرد: همچنین این آمادگی وجود دارد تا برای پیشگیری از اختلافات احتمالی بین تجار و فعالان اقتصادی، نسبت به ایجاد مراکز داوری مشترک بین فعالان اقتصادی خوزستان و کشور بلاروس اقدام شود.
منبع: ایرنا
https://betabnews.ir/?p=64109