امید رهایی در نخستین کنفرانس ملی رویکردهای نوین در رفع موانع صنعت ساخت و ساز کشور که در موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی خوزستان در اهواز برگزار شد، اظهار کرد: انرژی یکی از موضوعات مهم صنعت ساختمان است که در کشور ما به دلیل ارزان بودن انرژی، این بحث مورد استقبال قرار نگرفته است.
وی با اشاره به اهمیت فرآیند تهویه و جریان هوای داخل ساختمان افزود: استفاده از دیوار ترومب و دودکش خورشیدی در اهواز تست شده و مشخص شده است که دیوار ترومب و چهار مدل دودکش خورشیدی در اهواز جواب میدهند. دودکش خورشیدی، تهویه طبیعی و بدون مصرف انرژی را تسهیل میکند و برای گرمایش و سرمایش جواب میدهد.
دانشیار دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی بیان کرد: جزایر گرمایی (Urban heat island) در بسیاری از شهرهای ما حاکم است و طبق بررسیهای انجام شده، در جزایر گرمایی اختلاف دما نسبت به فضاهای اطراف، حدود ۱۰ تا ۱۱ درجه و تا ۲۵ درجه هم بوده است.
وی افزود: در اقلیمی که هوا شرجی باشد و جایی که جریان راکد و ذرات سنگین است، هفت تا هشت درجه اختلاف دما میتواند فاجعهبار باشد.
رهایی با بیان اینکه منابع تولید گرما بسیار زیاد هستند، گفت: توجه به معماری پایدار و همچنین چگونگی افزایش تهویه طبیعی در طراحی ساختمان بسیار مهم است.
وی با اشاره به وضعیت جریان هوا قبل از احداث ساختمان یک برج در خیابان میرداماد تهران و تاثیر احداث این ساختمان در جریان هوا، تشدید جزایر گرما و افزایش آلایندگیها بیان کرد: در حال حاضر سایهباد پشت این برج قرار میگیرد و تا دو و نیم کیلومتر پشت خود را تحت تاثیر قرار میدهد و یک سایهباد طولانی دارد به گونهای که در ۸۰۰ تا ۱۲۰۰ متری، جریاناتی ایجاد می کند که میتوانند حتی در اشباع ابرها تاثیر منفی داشته باشند.
دانشیار دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی با بیان اینکه یکی از بزرگترین مشکلات در معماریهای کشور، بلندمرتبهسازی است، افزود: بلندمرتبهسازی بیحساب و کتابی دیده میشود که جریان هوا را میگیرد؛ البته این صحبتها به معنی این نیست که بلندمرتبهسازی بد است بلکه در واقع پیشبینی طرح جامع اشتباه بوده است.
رهایی عنوان کرد: در بررسیها مشخص شد اگر برج دو قلوی این ساختمان خیابان میرداماد به گونهای برنامهریزی و اجرا شود که گردابه این جریانات را پر کند، تغییر گردش هوا رخ میدهد و فاصله دو کیلومتری که سایهباد ایجاد کرده بود به ۴۰۰ متر کاهش مییابد و جریانات معکوس تا حد زیادی حذف میشوند.
وی گفت: در بلندمرتبهسازی، با یک محاسبه ساده میتوانیم بسیاری از مواردی که موجب تضغیف جزایر گرمایی شهرها میشود را به طرح جامع اضافه کنیم و نتایج خوبی حاصل میشود.
دانشیار دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تصریح کرد: متاسفانه بسیاری از مسائل سیاسی و مالی موجب میشود بسیاری از کارهای علمی در کشور انجام نشود.
وی گفت: در اراک بررسی انجام دادم و اثبات کردم که جریان هوای این شهر به نحوی است که هرگز هیچ آلودگی از کارخانه آلومینیومسازی اراک به شهر منتقل نمیشود و هر چه هست به دلیل وجود پالایشگاه شازند است و نیازی به جابهجایی کارخانه آلومینیومسازی نیست اما بعد از مدتی کارخانه آلومینیومسازی جابهجا شد.
رهایی با اشاره به بررسیهای انجام شده و ارائه پیشنهادی در خصوص چگونگی تغییر مسیر حرکت دود پالایشگاه آبادان بیان کرد: با معماری صحیح میتوان مصرف انرژیها را نیز بسیار کاهش داد.
وی افزود: برنامهریزیها بر اساس دانش روز نیست در حالی که در دنیا روی این پروژهها کار میشود و بسیار ساده میتوانند برخی جاهای دنیا را به مناطق خشک یا آباد تبدیل کنند.
دانشیار دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی با بیان اینکه درباره خوزستان نیز میتوان برنامهریزی کرد، عنوان کرد: درختکاری خوب است اما آیا منطقه شناسایی شده و مورد مطالعه قرار گرفته است؟
منبع: ایسنا